Пародонтология

гингивита и пародонтита


Какво представляват гингивита и пародонтита.

Гингивитът

/възпалението на венците/ се причинява от бактериалната плака,която е разположена по надвенечната зъбна повърхност.Тази плака отделя токсини,който увреждат и дразнят венеца.Увеличаването на количеството бактериална плака се придружава с постепенно инкорпориране на минерали от слюнката и храната в нея и така започва формирането на зъбен камък.С времето зъбния камък увеличава обема си ,като постепенно се натрупва и в дълбочина към кореновата повърхност на зъбите. Именно този зъбен камък лежи в основата на прогресирането на пародонтита.

За да се намали риска от заболяване на венците и да се предотврати влошаването на състоянието им е препоръчително професионално почистване на зъбния камък веднъж на 6 месеца, а ако имате повишен риск за натрупване на патогенна плака или повишен риск за развитие на кариес и гингивит- по често.

Редовните контролни прегледи и професионално почистване на зъбите ви гарантират в най – висока степен здраве за вашите зъби и венци.

Пародонтитът

/известно като пародонтоза /е инфекциозно заболяване на зъбодържащия апарат, което може да доведе до болка ,разклащане и загуба на зъбите.Основна причина за за неговото възникване и развитие са микроорганизмите ,обитаващи устната среда.

Симптоми на пародонтита

При пародонтит е зачервен или лилав венецът ,подут,оточен,кървящ,може да боли при докосване .С прогресиране на процеса венецът започва да се отдръпва от зъба и оголва корена му.Зъбите започват да изглеждат по-дълги.Прогресиращата загуба на кост води до образуване на джобове и разклащаме на зъбите.Увеличават се пространствата между зъбите ,променя се позицията им .Нарушава се естетиката и функцията .

Най- честата причина за развитие на пародонтита е лошата хигиена – зъбната плака ,която не се почиства ефективно е причина за развитието на възпалителен процес на венците ,който в началото е повърхностен /гингивит/, а по–късно се задълбочава и засяга и подлежащата кост. Пародонтитът свързан с лоша хигиена ,има продължителен ход и прогресира постепенно.По- често се среща при възрастни хора.

Други рискови фактори за развитие на пародонтитът са вредни навици и някои общи заболявания- тютюнопушене ,диабед ,понижен имунитет, хормонални нарушение и др.

Лечение на пародонтита-целта е кореновите повърхности и пародонтални джобове да се почистят много добре от увредените тъкани ,инфектирани от бактерии и да се предотврати прогресията на процеса.

Нехирургично лечение

в ранните стадии на заболяването
Пародонтология

Професионално почистване.

почистване на зъбите от зъбен камък и плака .
Запази час
Пародонтология

Кюретаж

почистване и заглаждане на кореновата повърхност с пародонтални кюрети.
Запази час
Пародонтология

Антибиотична терапия

–пародонтитът се дължи на възпаление, провокирано от патологични бактериални видове.Микробиологичното изследване показва кои бактериални видове са причина за възпалението и към кои антибиотици са чувствителни.Антибиотиците могат да се прилагат и локално ,в самия джоб, под формата на промивки с разтвори, гелове и др.
Запази час
Пародонтология

Шиниране на зъбите

–разклатените зъби се шинират към здравите и така се дъвкателното налягане се поема от зъбите с най-малка подвижност. Така намаля травмата върху разклатения зъб.
Запази час

Хирургично лечение

при напреднали форми на пародонтит
Пародонтология

Имплантация на меки тъкани

при пародонтита венецът се отдръпва от коронката на зъба .Възможно е реконтуриране на венечниян ръб чрез мобилизиране на прилежащата венечна тъкан или присадка от друго място.
Запази час
Пародонтология

Редуциране на джоба

след разрез на венеца ,се открива кореновата повърхност и костта.Кореновата повърхност се почиства и заглажда ,почиства се възпаления повърхностен слой на костта и се зашива венецът.
Запази час
Пародонтология

Имплантация на кост

дълбоките джобове могат да се редуцират чрез имплантация на собствена кост или синтетични материали.
Запази час